Treetops

Veiligheid boven alles

Aan het werk op hoog niveau...
Aan het werk op hoog niveau…

Wist je dat je als pandeigenaar verantwoordelijk bent voor het waarborgen van de veiligheid bij hoogtewerkzaamheden aan je pand? Bij wet is het verplicht dat werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoog en binnen 0 tot 4 meter vanaf de dakrand (onveilige zone) met valbeveiliging worden uitgevoerd.

Als je als pandeigenaar deze werkzaamheden uitbesteed aan derden, ligt de verantwoordelijkheid voor de beveiliging bij hen. Toch moet je, volgens de algemene zorgplicht, erop toe te zien dat de werkzaamheden veilig kunnen worden uitgevoerd. Wanneer het pand niet is voorzien van valbeveiliging, brengt de aannemende partij tijdelijke voorzieningen aan (of mee) om hun veiligheid tijdens de werkzaamheden te kunnen waarborgen. Zo ook Treetops.

Gecertificeerd dakveiligheidsinspecteur

Om de veiligheid van onze inspecteurs te kunnen waarborgen, zorgen we ervoor dat ze over voldoende kennis en goed materiaal beschikken om op hoogte de inspecties uit te kunnen voeren. Om die reden volgde Dennis van Daal in april de cursus Dakveiligheidsinspecteur. Dennis had al een uitgebreide ervaring met het inspecteren van daken, maar voor een opdracht van Treetops bij de politie, was zo’n certificaat vereist. Dennis: ‘Wij lopen regelmatig op het dak tijdens een gebouwinspectie, want het dak hoort nu eenmaal bij het pand. Mijn veiligheidsharnas ligt standaard achter in de Treetops-auto.’

Zo veilig mogelijk

‘Naast een gedegen kennis van wetten en regelgeving, zorgt deze cursus ook voor een stukje bewustwording’, vervolgt Dennis. ‘Denk voor je begint even goed na wat je aan het doen bent. Mogen we het dak op, kunnen we het dak op en hoe kan dit zo veilig mogelijk? De geleerde theorie pasten we vervolgens toe in de praktijk. We moesten vertrouwen krijgen in ons harnas, want je hangt in zo’n tuigje soms een flink eind boven de grond. Het is sowieso verstandig om een dakinspectie met z’n tweeën uit te voeren. Mocht er dan iets gebeuren, kan je partner de hulptroepen inschakelen. Al met al blijft het een uitdagend onderdeel van ons werk.’