Treetops

Petrie Koolen werkzaam als BENG-adviseur

Petrie Koolen

Sommige van jullie zullen haar misschien al gemist hebben, maar sinds december is Treetops-projectleider Petrie Koolen vier dagen per week gedetacheerd bij BENG Nederland. Wij vroegen haar wat BENG Nederland precies is en waaruit haar werkzaamheden bestaan.

Petrie: ‘BENG Nederland is een coöperatie die zo veel mogelijk VvE’s en woningbouwcorporaties wil inspireren, verbinden en versnellen op weg naar een (Bijna) Energie Neutraal Gebouw. BENG streeft ernaar het wooncomfort voor de bewoners te verhogen bij nagenoeg gelijkblijvende maandlasten. Een behoorlijke uitdaging, maar geen onmogelijke.’

Renovatie- en verduurzamingsslag vaak enorme opgave

Petrie vervolgt: ‘Het verduurzamen van gestapelde bouw is een hot item tegenwoordig. Veel van onze opdrachtgevers hebben niet alleen de plicht, maar zeker ook de wens om de duurzaamheid van hun gebouw(en) naar een hoger niveau te tillen. Zo’n renovatie- en verduurzamingsslag blijkt echter in de praktijk vaak een enorme opgave voor een VvE of woningcorporatie, en dan is de hulp van een onafhankelijk partner erg welkom.’

Begeleiding tijdens hele traject

‘Bij BENG vinden wij het belangrijk om de uitgangssituatie goed in beeld te brengen. Zo voorkomen we dat er verkeerde verwachtingen ontstaan bij partijen. Verder begeleiden wij onze opdrachtgevers tijdens het gehele traject; vanaf de eerste haalbaarheidsonderzoeken tot en met de uiteindelijke realisatie. Als BENG-adviseur ben ik vooral actief tijdens fase 1 waarin wij een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren. Bij de Naeff-flat in Velp is fase 1 onlangs afgerond en zijn we gestart met fase 2 waarin het complete ontwerp wordt uitgewerkt. Bij serviceflat Lindenhove in Apeldoorn zijn we al weer een stapje verder en starten we nu met fase 3 waarin het project daadwerkelijk gerealiseerd wordt door Treetops Projectmanagers. Een belangrijke mijlpaal!’

Adviseren en meer…

‘Naast mijn taken als adviseur houd ik me ook bezig met allerlei organisatorische zaken binnen BENG, zoals communicatie en marketing. Ook ben ik druk bezig met het ontwerp voor het inspiratiecentrum in Asten en de permanente stand bij IcDuBo in Rotterdam. Het is leuk om te zien hoe het totale concept, dankzij onze inspanningen, steeds meer vorm begint te krijgen. Ook het contact met veel verschillende mensen, zoals besturen en leden van VvE’s, directies van woningbouwcorporaties, onze vaste leveranciers, adviseurs en andere externe partijen, vind ik erg leuk.’

Petrie besluit: ‘BENG is vooral een hele leuke organisatie om voor te werken én een organisatie die op haar manier probeert een steentje bij te dragen aan een duurzame en energieneutrale wereld. Zodat we de wereld een beetje beter achter kunnen laten voor de volgende generatie…’

Meer weten over BENG Nederland? Ga dan naar hun website