Treetops

Eerste BENG bijeenkomst verduurzaming

Dinsdag 18 december vond de eerste bijeenkomst over verduurzaming van BENG Nederland plaats.

Voor deze bijeenkomst waren VvE Beheerders, Woningcorporaties, partners, adviseurs en uitvoerende partijen uitgenodigd. Er waren deze middag ongeveer 45 personen aanwezig, een mooie opkomst voor een eerste keer.

De middag werd afgetrapt door John Goossens, voorzitter van BENG Nederland, die kort vertelde over het ontstaan en doel van BENG, de verduurzaming van gestapelde bouw met extra wooncomfort naar een (Bijna) Energie Neutraal Gebouw. .

Vervolgens deelde Ton Baas, bestuursvoorzitter van VvE ‘De Lindenhove’ Apeldoorn, zijn ervaringen bij de voorbereidingen en nu de renovatie van Serviceflat Lindenhove in Apeldoorn. Aangezien dit project het eerste is dat op deze manier is aangepakt heeft het op verschillende manieren een pioniersfunctie. Zo heeft de VvE het voor elkaar gekregen dat de looptijd van financiering van dergelijke projecten is verlengd. Het is nu ook voor andere  VvE’s voordeliger is om het traject aan te gaan.

De laatste spreker voor de pauze was Georgeanne de Leuw, van De Loods Architecten, die de aandacht vestigde op het betrekken van de bewoners bij verduurzamingstrajecten van bestaande woningbouw. Zij gaf aan dat juist door goed te luisteren naar de wensen en behoefte van de bewoners een beter eindresultaat kan worden bereikt. En niet alleen de focus te leggen op de technische kant van het geheel.

Na een korte pauze startten er twee kennissessies.

Zo vertelde BENG partner Oc-Autarkis over de Phase Change Materials (PCM). Dit zijn materialen waarvan de faseverandering (van vast naar vloeibaar en van vloeibaar naar vast) wordt gebruikt om warmte op te slaan en af te geven. In PCM’s wordt warmte opgeslagen voor later gebruik in een cyclus van 24-uur, ze gedragen zich als het ware als een thermische accu, dit zorgt voor een lager energieverbruik en een kleinere CO2 voetafdruk.

In de andere zaal vertelde BENG partner Renson over een gezond binnenklimaat. Zij hebben een concepthome ontwikkeld, dit is een real life testomgeving die ze gebruiken voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technieken. Zo is deze woning uitgerust met 3 verschillende ventilatie systemen zodat je die onder exact dezelfde omstandigheden kunt vergelijken.

De middag werd afgesloten met een gezellige borrel waar nog werd nagepraat.

Het is de bedoeling dat deze dag vier keer per jaar wordt georganiseerd. Als u hier graag een uitnodiging voor ontvangt kunt u een mail sturen naar info@treetops.nl of info@bengnederland.nl