Treetops

Wat maakt werken bij Treetops zo bijzonder?

Vanzelfsprekend!

Er zijn vele goede redenen te noemen waarom werken bij Treetops zo leuk is. Natuurlijk zijn er de voor de hand liggende punten, zoals onze uitdagende orderportefeuille, mooi stabiele klanten en veel continuïteit in kwaliteit en kwantiteit van het werk.

We kunnen je ook vertellen dat we meedenken met onze klanten en dat we complexe processen inzichtelijk en beheersbaar maken. Als je voor Treetops werkt is het normaal om verantwoordelijkheid te nemen en is je betrokkenheid bij projecten groot. Zo kun je dus laten zien wat je in huis hebt en is er vanzelfsprekend ruimte om je te ontwikkelen.

Maar dat is allemaal niet echt onderscheidend. Daarvoor kun je bij onze collega-bedrijven ook aankloppen. En terecht. Dat zou immers standaard moeten zijn en wellicht is dat inmiddels ook wel zo.

Bijzonder!

Wat maakt Treetops dan bijzonder? Om te beginnen zit hem dat in de structuur van de organisatie en de aanpak van het management.

In onze branche is het nog altijd allesbehalve gebruikelijk dat er géén hiërarchische structuur is, maar bij ons volstaat zelfs de term “platte organisatie” niet meer en de term “ronde organisatie” deed zijn intrede. Het organogram van Treetops is dus rond met de klant centraal in het midden. Een klant die één-op-één wordt bediend rechtstreeks door onze collega’s, zonder enige tussenkomst van het management, ongeacht of je als stagiair hier actief bent of ervaren inspecteur. De backoffice en het management vormen bij ons de buitenste schil van dit model en zijn faciliterend aan de rest.

Ook is het bij ons gebruikelijk dat we niet in functies denken, maar in rollen. Dat maakt ons flexibel en wendbaar en geeft ruimte om makkelijker te ontwikkelen binnen de organisatie. Rollen kun je eenvoudiger wisselen dan functies, rollen zijn aanzienlijk minder star.

Ook is Treetops ‘democratisch’ georganiseerd (Ricardo Semler is onze grote held), maar we zetten de term wel tussen haakjes want deze volstaat feitelijk al niet helemaal meer. Het is niet “meeste stemmen gelden”, maar intern worden besluiten genomen middels de consent methode en dat is net even anders. Noem het gerust democratisch, want iedereen hier in huis kan uiteindelijk invloed uitoefenen op alle mogelijke beslissingen. Van wel of geen kerstpakket tot een mobiliteitsplan. Van wel of geen stagiaires tot het aannemen van nieuwe collega’s. Het valt allemaal binnen de invloedsfeer van alle collega’s. Als ze dat willen uiteraard, want een verplichting is het ook niet. Maar diegene die de rol personeelszaken heeft en de werving van personeel dan op zich neemt zal hier waarschijnlijk het voortouw in nemen.

De term ‘cyane organisatie’ valt hier dan ook vaak en deze, door Frederic Laloux bij ons bekend geworden, managementtheorie omschrijft heel goed waar wij als Treetops naar streven. Hierbij hoort dat we transparant zijn en open en eerlijk communiceren, zowel intern als richting klanten. Zelforganisatie is onderdeel van deze manier van organiseren, net als heelheid: jezelf kunnen zijn op je werk, net zoals je dat thuis bent. Dat in onze kernwaardes op nummer 2 ‘genieten’ staat is dan ook niet voor niets. Plezier in je werk heb  je immers het meest als je jezelf kunt zijn.

We willen zeker niet zeggen dat we al klaar zijn met deze ontwikkelingen, we leren nog iedere dag. Maar ook dat maakt Treetops bijzonder, dat we samen werken aan een mooiere organisatie.

Uit het hart!

Wat ons ook kenmerkt is dat we een maatschappelijke betrokkenheid hebben die voortkomt uit passie, uit het hart. Het is geen kunstje maar een oprechte wens om iets terug te doen voor onze omgeving. Dit uit zich op verschillende manieren.

Het is voor ons vanzelfsprekend om vrijwel altijd stagiaires en duaal studenten in huis te hebben, maar ook mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt krijgen hier met regelmaat kansen of we koppelen bedrijven die dat ook doen aan onszelf (Breen Services) en aan onze klanten (De regionale Huismeester).

Ook doen we iets terug in de vorm van lokale sponsoring en dragen we specifiek de Ronald McDonaldhuizen een warm hart toe. Begonnen vanuit een eigen persoonlijke betrokkenheid is dit nu een vanzelfsprekendheid geworden.

We geven lezingen over het onderwerp Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Simpelweg om te laten zien hoe je hier anders mee om kunt gaan dan alleen als kapstok om mooie sier te kunnen maken naar de buitenwereld of om een vinkje te kunnen zetten op een aanbestedingsformulier.

Zelf doen we, waar we kunnen, ook iets aan het duurzaam beschermen van onze planeet en zijn bewoners. Zo staan The Global Goals for Sustainable Development nog op ons verlanglijstje om daar, hoe bescheiden dan ook, een bijdrage vanuit ons bedrijf aan te kunnen leveren.

Kortom!

Treetops is meer dan een goed bedrijf. Het is al jaren een verzameling van gepassioneerde professionals die met een hoge mate van betrokkenheid bij hun klanten en onze maatschappij van waarde wensen te zijn. Meer weten?

Laat het ons weten of maak een afspraak om eens langs te komen in Valkenswaard. Solliciteren op één van onze vacatures op deze site kan natuurlijk ook direct, maar laat je vooral niet weerhouden om verder te kijken dan wat daar staat.