Treetops

Welke basisschool kies ik?

Dat vraagt elke ouder zich minimaal 1x in zijn leven af en als u nou net dat schoolgebouw heeft in zichtbaar slechte staat van onderhoud, dan is het antwoord van deze ouder zeker:

Deze school wordt het niet!

Iets minder extreem heeft het echter ook wel degelijk een negatieve invloed als uw schoolgebouw er onverzorgd of simpelweg gedateerd uit ziet. Dat geldt zeer zeker ook voor het interieur van uw school en daar komt nog eens bij dat het welbevinden van de leerlingen en zelfs hun leerprestaties negatief worden beïnvloed door een gedateerd uiterlijk of foutieve kleurkeuzes.

Ouders van Nu (artikel: basisschool kiezen) stelde al eens een handige checklist samen om tot een keuze van een basisschool te komen. Niet geheel per ongeluk staat daarin in punt 2 omschreven welke indruk de faciliteiten van de school je na de eerste indruk geven. In deze Corona tijd is de beoordeling zelfs alleen nog vanaf de buitenzijde mogelijk en dus van groot belang. En dan is een keuze snel gemaakt als je school “er niet uit ziet.

Kleur doet meer dan je denkt.

Onderzoek leerde ons al dat kleur een behoorlijke invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen en in 1983 toonden Ian Cockerill en Brian Miller aan dat het geheugen van kinderen zelfs 55 tot 78% beter functioneert met de juiste kleuren (onderzoek: Children’s Colour Preferences and Motor Skill Performance with Variation in Environmental Colour). Dat is een fenomeen waar de gemiddelde ouder natuurlijk niet van op de hoogte zal zijn, maar toch.

Staat u er overigens ook wel eens bij stil dat de zonzijde van uw schoolgebouw misschien wel een veel koelere kleur verdient dan de schaduwzijde waar we juist warme kleuren zouden kunnen toepassen? Dat kan klimaat technisch trouwens ook nog een behoorlijke plus opleveren.

En dat op een speelplein de kinderen zich veilig en geborgen willen voelen, maar tegelijk uitgedaagd moeten worden om wat energie kwijt te raken. Ook daar kunnen we met kleur heel wat mee doen. 

Een plaatje creëren of een goed schoolgebouw?

Veel schoolgebouwen zijn niet in de eerste plaats ontworpen om aan de kinderen, hun wensen, eisen en wat zij nodig hebben tegemoet te komen. Vaak is vooral het architectonische plaatje van belang, of heeft men de ‘oren laten hangen’ naar de wensen van de welstand. Die vond namelijk dat het schoolgebouw toch vooral in zijn omgeving moest passen. De aspecten die belangrijk zijn voor de kinderen én het onderwijs komen lang niet altijd goed tot uiting in het gebruik van kleuren en materialen.

Toch zou het wel zo moeten zijn dat kinderen zich thuis voelen en veilig. Dat zij zich kunnen concentreren als dat gewenst is en zich creatief kunnen uiten als daar tijd voor wordt ingeruimd. Dat er rust en tegelijk soms uitdaging wordt gecreëerd in een ruimte om de leerprestaties en de ontwikkeling van het kind te bevorderen.

Een complex samenstel van factoren dus dat aandacht verdient bij het vaststellen van kleuren en materialen.

De schilder komt.

Nu kunnen we in bestaande schoolgebouwen niet het gehele interieur op zijn kop zetten en het hele pallet aan kleuren en materialen onder de loep nemen en vervangen. Dat gaat voor vele scholen simpelweg te ver. Maar zeg eens eerlijk, hoe vaak heeft u, of uw adviseur, er aan gedacht om bij een periodieke schilderbeurt van de buiten- of binnenzijde van uw school, eens na te denken over een andere kleurkeuze?

Alleen maar een andere kleur verf heeft doorgaans weinig met kosten te maken als er toch al geschilderd gaat worden. Dan kunt u eenvoudig wél even stilstaan bij al die aspecten waar kleur invloed heeft op;

  • de uitstraling van uw school,
  • op de leerprestaties van uw kinderen,
  • de creativiteit tijdens de handwerkles,
  • het spelgedrag tijdens het speelkwartier.

Daarbij is schilderen op zichzelf doorgaans een tijdrovende en daarmee vaak kostbare aangelegenheid. Een topmoment dus om voor jaren de kleuren weer op orde te brengen en dan in de aanloop daar naar toe ook een adviseur te betrekken om u daarbij te helpen. Die extra kosten wegen daar ruimschoots tegenop.

Treetops helpt u verder.

Om u daarbij op weg te helpen en u te laten zien dat het ook anders kan voor wat betreft het ‘overschilderen’ van uw schoolgebouw wil Treetops u van dienst zijn. Als specialist in het behoud van bestaande gebouwen past ons dat ook.

In de maand maart doen we dat ook nog eens met extra veel plezier en voor een speciaal tarief. Normaal kost een dergelijk kleuradvies € 1.250,= (exclusief btw, fotomontage en eventuele vergunningsprocedures), maar bij opdracht -of tenminste aanmelding- in de maand maart doen we dat voor u tegen de minimale vergoeding van € 250,= (exclusief btw, fotomontage en eventuele vergunningsprocedures). Dat maakt nogal wat uit, maar het is voor ons de kans u te laten zien hoe waardevol een goed kleuradvies kan zijn.

Meer weten, mail me via fred@treetops.nl met in de onderwerpregel; kleuradvies en ik maak met plezier een afspraak voor een intake en 1e opname.