Treetops

Mooi werk voor een speciale doelgroep

 

SSOE staat voor Stichting Speciaal Onderwijs & Expertisecentra; een organisatie die onderwijs verzorgt voor kinderen en jongeren met een beperking in de leeftijd van 4 tot 20 jaar. SSOE heeft twee vestigingen in Eindhoven en een in Helmond. Sinds dit jaar verzorgen wij het onderhoud en beheer van deze drie locaties.

Projectmanager Dennis van Daal legt uit: ‘Wij zijn verantwoordelijk voor het totaalonderhoud. Van de allereerste inspecties, tot het opvragen van offertes bij verschillende partijen, tot de uiteindelijke bouwbegeleiding. In januari hebben we de eerste inspectie uitgevoerd om vervolgens een jaarplan op te stellen. Daarna begint het overleg met de opdrachtgever: Kan het allemaal binnen budget? Waar liggen de prioriteiten? Als de uit te voeren werkzaamheden eenmaal definitief in kaart zijn gebracht, zorgen wij voor de planning, de logistieke organisatie en de uitvoering. Daarbij onderhoud ik nauw contact met alle betrokken partijen, zoals schooldirecteuren, leveranciers en contractpartijen.’

20 jaar vooruitkijken

‘Zoals gezegd, stellen wij per jaar een plan op met uit te voeren werkzaamheden. Dat jaarplan is een onderdeel van het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) dat we voor maar liefst twintig jaar vooruit hebben geschreven. Twintig jaar lijkt ver weg, maar soms moet een schoolbestuur nu beslissingen nemen over investeringen die consequenties hebben voor de komende twintig jaar. Een duidelijk voorbeeld daarvan zijn de twee zwembaden van SSOE. Wil je die de komende jaren blijven exploiteren of kies je voor een andere oplossing? Als je nu duidelijk in beeld hebt wat de onderhoudskosten zullen zijn, kun je die in de begroting opnemen. Of je kunt ervoor kiezen de zwembaden te veranderen in een ballenbak en wekelijks met de leerlingen gaan zwemmen in een regulier zwembad.’

Snel problemen oplossen

Dennis vervolgt: ‘We inspecteren elk jaar een van de drie scholen, maar tussentijds houden we natuurlijk ook een vinger aan de pols. Bij tussentijdse problemen is het vaak de conciërge die contact met ons opneemt. Meestal komt zo’n melding binnen via het Plandatis MeldPortal waardoor wij 24 uur per dag bereikbaar zijn. Zodra de melding bij ons binnenkomt, zorgen wij ervoor dat de juiste partij wordt ingeschakeld om het probleem op te lossen.’

Bijzondere doelgroep

‘Werken voor SSOE is bijzonder; je hebt immers te maken met een bijzondere doelgroep. Veiligheid is natuurlijk bij iedere opdrachtgever belangrijk, maar bij SSOE heb je bijvoorbeeld te maken met kinderen in een rolstoel. Niveauverschillen in het gebouw of kleine verzakkingen op de speelplaats kunnen er al toe leiden dat een kind voorover uit zijn rolstoel valt. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Ook de brandveiligheid is een belangrijk aandachtspunt; deze groep kinderen is nu eenmaal wat minder zelfredzaam.’

Luisteren naar wensen medewerkers

‘Al met al vind ik het erg leuk om voor SSOE te werken,’ besluit Dennis. Ik ervaar veel vertrouwen en vrijheid in mijn werk en zoals gezegd maakt de speciale doelgroep het extra bijzonder. Ook de afwisseling in de werkzaamheden is leuk. Soms ben ik bezig met een speeltoestel, dan weer los ik problemen op aan een cv-ketel of een lichtkoepel. Ik heb veel respect voor de mensen die bij SSOE werken. Ik probeer zo goed mogelijk naar hun wensen te luisteren om vervolgens samen met hen te beslissen ‘Wat kan wel, wat kan niet?’ Ik zorg voor de gebouwen, zodat zij goed kunnen zorgen voor ‘hun kinderen’.