Als projectmanager verricht ik inspecties en maak ik onderhoudsplannen. Dit klinkt als een dienstmededeling maar dat is schijn. Telkens als ik namens Treetops een pand op locatie bezoek voor inspectie, realiseer ik me dat ik best een verantwoordelijke job heb. Het is immers niet de bedoeling dat mij iets ontgaat. Daarom inspecteer ik secuur en maak ik vervolgens een gedetailleerd onderhoudsplan. Dit plan (MJOP of DMOP) is een weliswaar theoretisch verhaal dat kan worden bijgestuurd, maar het is veel meer dan een aanbeveling.
Ik ben Cathelijn van den Boogaard - van Kempen en sinds 2022 bij Treetops in dienst als Projectmanager Vastgoedbeheer. De bouwsector is mijn wereld. Na mijn studie HBO-Bouwkunde heb ik bij diverse relevante bedrijven gewerkt, waar ik veel kennis en ervaring heb opgedaan die ik nu met veel enthousiasme inzet voor opdrachtgevers van Treetops.
Als projectmanager Vastgoedbeheer heb ik traditioneel veel contact met vastgoedbeheerders, onroerend goedeigenaren en vakmensen. Ik vind dat belangrijk, omdat we ons goed moeten realiseren dat er altijd risico’s kleven aan vastgoedbeheer. Prioriteiten stellen is noodzakelijk, want vastgoedbeheer is ook risicobeperking. De vraag die regelmatig in me opkomt is: “Kunnen we het ons permitteren om bepaalde onderhoudswerkzaamheden uit te stellen?”
Het ene project is het andere niet. Okay, als ik een aantal basisscholen in mijn portefeuille heb, dan weet ik wat er van me verwacht wordt. Maar er zijn projecten waar van mij meer wordt verwacht dan aanvankelijk gedacht.
Ik geef je een voorbeeld. Voor een Brabantse gemeente ben ik als projectmanager betrokken bij de transformatie van een oude dorpskerk naar een gemeenschapshuis. In principe business as usual, maar bij dit project ligt dat toch anders. Er komt politiek bij kijken.
Ik kan ’s-middags druk overleg hebben met een geluidsexpert over akoestiek problematiek en ’s-avonds in het gemeentehuis in een raadsvergadering moeten pleiten voor noodzakelijke aanpassingen of onvoorziene uitgaven. Ook dit hoort bij mijn werk.
Mijn zegje doen tijdens een gemeenteraadsvergadering of samen met de gemeentelijke vastgoedbeheerder de architect om toelichting vragen gaat me goed af. Het is uiteraard ook een kwestie van je goed voorbereiden, zodat je een waardevolle gesprekspartner bent.
Ik ben niet zo van borstklopperij, maar ik kan stemmingen en emoties goed aanvoelen. Mijn empathisch vermogen is een prettige, bijkomende eigenschap, al zeg ik het zelf. Als projectmanager krijg ik daardoor misschien wel meer voor elkaar en bouw ik bovendien goede relaties op met betrokkenen.
Nog even terug naar de kerk die een gemeenschapshuis moet worden. Hier komen zoveel zaken bij kijken dat je je soms afvraagt, wanneer is het af? Het probleem is dat het pakket van eisen dusdanig ingewikkeld is, dat het veel van alle betrokkenen vergt.
Als je een kerk transformeert naar een gemeenschapshuis denk je al snel: doe er maar een extra verdieping in want dat biedt meer mogelijkheden en je kunt de energiekosten beter beheersen. Toch is dit geen optie omdat de kerk volgens de monumentencommissie bij wijze van spreken over 100 jaar weer als kerk dienst moet kunnen doen.
Dus moeten we een stuk aanbouwen, wat bij een aantal direct omwonenden weer tot verzet kan leiden. Dat is soms best ingewikkeld, maar als ik mijn steentje kan bijdragen om de realisatie te versnellen of te optimaliseren, doe ik dat natuurlijk. De kennis en ervaring in de bouwwereld en die van Treetops komt me dan goed van pas.
Treetops timmert nog steeds hard aan de weg en dat bevalt me wel. Gelukkig heb ik veel vrijheid om m’n tijd in te delen. Dat is ook nodig omdat ik vaak onderweg ben. De ene dag ben ik even op kantoor, dan weer in Eersel of op een locatie elders in de regio. En als Treetops me belt of ik de voortgang van een project in Rotterdam wil begeleiden en de kwaliteit wil bewaken, omdat ik van alle projectmanagers het dichtst bij Rotterdam woon, dan rijd ik westwaarts. Geen probleem, ik houd wel van afwisseling.
Als je samen een project tot tevredenheid van de opdrachtgever afrondt is dat fijn. Maar extra blij word ik als ik iets heb weten te realiseren dat kwalitatief top is en er goed uitziet. Dat je bijvoorbeeld kan zien dat er niet bezuinigd is op materiaalkeuze.
Privé kan ik ook van kwaliteit genieten. Vooral culinaire hoogstandjes. Ik kook graag zelf, maar laat me het liefst verrassen door gerechten van topkoks. Samen met mijn man maak ik er een sport van een culinaire hotspot te ontdekken en uit te proberen. Maar eerlijk is eerlijk, ik word net zo blij van een broodje kroket op de tribune bij NEC.